Saturday, 9 May 2015

Travel Sendiri

assalamualaikum

hai..:)

tok korang yang curi-curi baca blog gua walaupun gua tak tahu :P

ok for this entry gua nak cerita pasal travel gua yg pertama
yang gua sendiri handle walaupun sket2 la hahaha

ok 
shortvacation gua pada tahun ini adalah LANGKAWI ISLAND

apa yang bestnya entry ini adalah panjang sket,sebab gua nak story dari gua and geng plan.

jom layan cerita si budak universiti

ok nak di jadikan cerita memula perancangan kitaorang nak ke pulau pangkor,entah apa cerita tak jadi sebab ada yang nak pergi la , ada tak nak lah..so gua dengan semangatnya nak berjalan gua plan dengan bff gua amalina untuk ke LANGKAWI its my destination memula selepas balik dari brunei.

So,di sebabkan pulau langkawi ini adalah salah satu kawasan percutian yang mmg banyak mengunakan duit klu nk buat apa activity so paham-paham la. Tapi kitaowg still buat bajet :P

so bermula la stage pertama ( perancangan )
yang ini aku dengan amal yang plan, so aku just nak comfemkan berapa orang nak follow percuti kami yang berbajetkan kurang RM250.Pakej naik kapal terbang hahahaha.so akhirnya peserta yang nak follow adalah nabil anas,akmal,mieza,amal and gua..lima orang je jah..hahaha lantak ar janji jalan.

ok stage 2 ( bajet )
So , dalam stage ni just aku n amal je yang buat kerja. sebab kami yang nak berjalan dengan bajet yang ada. so amal uruskan hotel or apa-apa,aku cari area nak berjalan and transportation

so amal dah dapat motel a.k.a homestay
bilik perempuan ada3 orang-satu malam rm50 so 2 malam 100 je :)so bahagia 3 just rm33.33 sahaja
untuk transportation gua dari bantuan Herry tq,sebab tu kampung die hihi and kawan die buat sewa kereta. kami deal dapat saga baru-rm 120 untuk 2 hari ...bahagi 5 just 24 ringgit :)

ok settel..

tempat yang aku survey tok berjalan dengan harga 
Cable car- rm 25
island hoping - rm30

tiket kapal terbang kami dapat rm 39 pergi balik- total dalam 90
and 3 orang yg lain rm 46 something sebab lambat- total dalam 98 gitu la kurang ingat hihi

ok tarikh dah dapat!! huraaaiii berjaya gak plan nak berjalan...
so tarikh yg best adalah pada 26-4-2015 hingga 28-4-2015.

so jom!! start travel guna public transport hihi
ok nak menjimatkan bajet,kami mintak orang hantar kami ke KTM,dari ktm ke tbs rm1
pastu kami amek transit express ke putrajaya dulu harga rm 5.30 , pastu dari putrajaya kami ke KLIA2 harga tiket rm6.20 ..hihi murahkan dari amek terus guna transit harga 27 or 21 hingget :P

gambar-gambar adalah sumber dari GOPRO HERO4 kepunyaan gua punya abang hahahaha
pertama kali kami 





nak tak happy gua dengan amal.bila kami nampak ladang 16 ni, biasa kami ngok benda ni je lalu,sekarang kami yg naik

hahaha dah sampai KLIA2 kne cari makanan sebab dah lapo gila..and kami g solat zohor 

untuk mkn mmg bapak mahal dekat sini,so klu nak mkn mohon bawak dari rumah hahahaha
ok masa ni flight kami berbeza dengan nabil,mieza n akmal..kami gerak 1 hour awal..so bye2 dieowg huhu



 see, im so excited hahahahah  dari sebelum naik flight sampai la kedalam flight hihi

gigi kami nampak :P

sampai sudah hahahaha

alhamdulillah selamat sampai kitaorang
ok alhamdulillah sampai, buat kawan gua yang 3 orang tu depa sampai sepatutnya dalam kol 5 tapi dah dekat kol 6 baru sampai ,ingat kan kapal terbang hilang ke apa, sebab airport xada bg announce pasal kelewatan ..ish2 risau! rupa-rupanya dieowg gerak lambat! puuiih!


alhamdulillah sampai gak..ni bilik aku ber3 , bagi yang perempuan la..harga lupa plak hahah

ngok sini untuk booking ULAM INN LANGKAWI 
no phone :0136000650 ( haji yusuf )

p/s buat yang nak booking melalui agodo, aku saran kan korang call sana je terus..sbb masa kami sampai sana die cakap depa just accept booking kami dari agoda but tiada bayaran.. tp kami dah buat bayaran melalu agoda..
so jadi masalah la sbb kena call agoda bagai..lagi klu x tahu bahasa omputih

settel..

malam kita g pasar la..nasib baik
ok klu pasal mkanan kat sini
korang jangan risau..terbaik,mcm-macam ada..selipar pun ada jual sbb aku lupa bawak selipar 
so beli je ..murah dan murah ar..hahaha sbb esok kitakan ada activiti mandi dengan air hahaha







hahhahah kerabu mangga pergghh!!
senang kata jangan cakap hakak x payung la:))






ok settel 

second days


QUOTA

 I traveled with my friends, I found out it is true. Of course you know your friends well "