Monday, 21 July 2014

H A R I NYA

assalamualaikum

alhamdulillah

akhirnya gua diberi peluang untuk bercerita
dan share sedikit pasal hidup gua disini
sina mana?
pandai2 korang r cari

sebelum tu 
ayuh kita sedekah kan 
ALFATIHAH

buat semua mangsa nahas MH17
semua rakyat GAZA
dan SABAH

ok 
continue

ok untuk entry ni gua nk story dari first2 gua gerak

masa ni gua dah lepas check in,KLIA 2 first time gua datang,serabut ar gak
 ok  
untuk melepasi kastam
kne ar check2 bagai,masa tu gua mencari kelibat
abah gua
akak gua
nk tunang dia

dari jauh gua nampak kelibat abah gua,gua nak nagis tau time tu,tp gua nekad dah :)
tu yg penting :)

gua jalan dalam perasaan takut campur berani
dalam hati... abby jangan risau ALLAH ADA

itu je gua boleh pikir

kat sini ar ruang menunngu before masuk dalam flight
masa ni gua amek al-quran gua baca
and kat sini ar gua ada geng baca al-quran sesama
tenang hati gua :)

alhamdulillah ALLAH jaga gua

alhamdulillah everything selamat,xada apa2 masalah

hampir sampai ke tempat yang aku tuju

akhirnya sampai :)

time ni gua pandang kaki gua,
dalam hati gua,abby kau dh sampai ini yang kau pilih insyALLAH kau mampu
just tu yang gua mampu laku kan untuk meyakin kan dari gua yg ala2 takut hahaha


so sampai di saje..serius airport die mmg sangat2 sederhana 

sampai2 trias amek aku
aku pergi opis kenalkan diri..

ni bilik aku

boleh ar.actually bilik ni untuk dua owg
ni view dari company gua,tu sana tu rumah gua tingkat 3 hahaha

ini lah dia company gua

the bigger company here,bangga aku hahaha

mesti ada yang baca..tanya gua g keje kat mana kan hahahhaa


jom masuk dalam opis gua hahahah kat sini ada 2 floor 
first floor 4 admin punya staff

second floor for LAR, DESIGNER dan project manager
big bOSS kat bawah hihi

alhamdulillah tempat pilihan aku
 ni ar tempat gua secara rasminya sbab,gua yg pilih dan,dan yg penting PC dia terbaik
tp sebelah gua mmg x leh blah hahaha..pc system zaman memula pc ada ..teruk2 hahahah
ok ni secara jauh,tempat aku ada 3 site
kawasan designer and LAR


SEMINGGU BERLALU

gua saje tulis sekali harung sbb takut x sempat nk update :)

simcard baru gua
ok ni ar simkad gua secara official 
30dollar tu 

ish2 
benda ni gua beli sendiri ,after staff mcm bz and mcm malas je  nk g belikan
so gua decide gua pergi sendiri
karang pandai2 gua ar nak hidup

yang penting bring ur passport suda ar hahaha

call ar gua ea hahahaha

dari view second floor ke first floor nice view right:)

gua saje buat kerja sebab dekat2 raya ni kurang sket kerja :)

 alhamdulillah

ok stop about work 
now gua nak cerita bab mkn

gua bab mkn mmg cerewat gua pun x tahu ar gua punya perangai datang dari siapa
bapak gua mungkin

gua klu ngok rupa mknan tu x ok
mmg gua stop terus
kat sini ok rupa dia
but rasa dia

gua terpakse telah ke suapan terakhir sbb gua pikir duit dan jangan mambazir
sumpah rasa mmg gua xleh terima lagi kot

so gua decide gua pergi beli rice cooker and gua masak!!

berbekal kan resepi bujang terlajak gua

ni ar hasil ny

gua dapat beli beras wangi dengan harga 5dollar
and sadin 3 dollar ok ar

masak leh sampai esok 
sebab beras wangi ni bagus


alhamdulillah berakhir dah cerpen merepek gua

sekarang gua nk luahkan rasa hari 

masa gua memasak gua pandang pintu gua



dalam hati gua ,gua ngok masakan gua
gua pikir kenapa gua x kerja dekat2 rumah gua je
hari2 gua leh rasa mak gua masak..
and mak gua leh 
masakkn fav mknan gua ketam masak cili

indahnya ..

tp bila gua pandang pintu tu lagi sekali gua cakap dalam hati

gua datang sini bukan nk hidup senang..

dari mula.. before gua apply sini
gua dah cakap
gua akn susah,gua xad kawan
gua x beraya,mcm2 

gua nk jadi manusia
gua nk cari ilmu dengan cara gua

sebab klu gua terus pergi dengan ada nya kawan dan keluarga sampai bila..

akhirnya
gua akn bersendiri juga

alhamdulillah
ALLAH JAGA AKU

syukur 


buat korang2,adik2 dan buat diri sendiri agar jangan selalu berasa di tempat paling atas

cabar ar diri kau 
agar kau puas mendapat apa yg tertinggal

umur gua 21 tahun baru dpat keluar dari rumah
sebab alasan mak gua,gua x habis mengaji
padahal gua nk apply sekolah teknikal je

jadi impian gua
gua nk merantau pergi keserata dunia..

insyallah MAK ABAH GUA,gua akan bawak mak abah sama..

nanti kan raya
diperantaun :)

opphhss gua g negara dekat je

NEGARA BRUNEI DARUSSALAM :)

salam ramadhan

alfatihah buat mangsa MH17
rakyat GAZA 

salam

Thursday, 17 July 2014

M E R A N T A U

assalamualaikum...

bismiallahirahmanirahim

merantau..

ok entry kali ni just gua nk share
why gua merantau
gua merantau dengan pakej gua pergi PRACTICAL
for my degree rules

so,before gua pergi ni
aim gua adalah nak pergi ke 
JAPAN
tu cita-cita gua dengan arwah akak mona

tp wlpun gua x pergi..
insyALLAH akan gua pergi ke negara matahari terbit itu
:)

so berbalik kepada tajuk

klu di ikutkan 
gua x jadi pergi keNEGARA ni
sebab UPM 
 tak bg gua  dana 
sebanyak rm3400 something mcm tu
dalam kepala hotak gua,mcm mana ni
gua dah merancang punya lah  lama

dalam masa tu terpaksa gua pikir plan B dalam 2 bulan before pergi ni
where company i will go if i dont hav money

oh sebulan before pergi
gua balik kg
bincang dengan mak and abah gua
gua cakap..
mak gua nk pergi belajar kat luar dari malaysia
duit tiket mak jangan risau
gua guna duit sendiri
mak bg duit mkn sebulan je kat sana
after i get my own salary
im ok 
mak gua
ekot kau ar,tapi nanti jangan kau call mengadu,susah lah apa lah
dalam hati
smile alhamdulillah
mak cakap.if nk pergi 
terpaksa guna ABS gua
so dalam pala hotak gua
gua dah pikir ok
gaji kat sana gua try saving to claim balik
duit yg gua dah guna
berbekal kan pentengkaran dgn pihak ZAKAT UPM 
yg lambat gila masukkan duit
gua sanggup bergaduh so depa masukkan duit
sebab gua nk guna buat beli tiket sebenarnya
mcm2 bahasa pihak sana
siap cakap,lepas ni gua jgn mintak zakat lagi
klu x ikut rasional otak, mmg siapa yg tahu bahasa maki gua
mmg dah siap pihak zakat tu,,
tp nasib baik lagi ALLAH ada..
so berbekal kan duit zakat rm500
gua devide guna rm250 beli tiket
rm250 gua beli baju and barang2 nk g sana
ok 
ramai gak yg tanya gua
pehal gua LI kat luar,dalam malaysia dah xada syarikat yg bagus ke..?
first sebab
gua x pandai bab pokok,sumpah mmg gua lemah,jadi gua sengaja pergi luar negara
agar gua belajar sesuatu yg lain,
second,
sebab gua nk tingkat kan bahasa ENGLISH gua yg not really will
and for me its very bad( after here ar)
 ketiga,
sebab gua nk bawak diri,gua xnk sedih ingat kawan2 yg dah lupa kan gua
empat,sebab kerana ALLAH
gua datang nk belajar dan bia lah gua belajar dari susah
kat sini gua xada siapa2,gua xleh harapkan sesiapa
gua kne berdikari
gua nk gua kne cari,g tanya sendiri,no friends,no boss
susah,tapi gua dah save dalam HATI,JIWA AND OTAK GUA
gua pilih takdir gua pergi sini
gua tahu ALLAH dah rancang awal2 
lebih awal dari apa yg gua rancang
ALLAH MAHA mengetahui
andai semua yg terjadi
gua redha
sebab ia takdir gua
gua terima 
terima kasih allah:)
ok next entry gua nk share
mcm mana aku pergi dan apa yg aku dapat
sekalung dan sejuta terima kasih
terima kasih tidak terhingga kepada
ALLAH 
terima kasih kepada ayahanda,
HASSAN BIN SAPEH 
yg father :)
terima kasih ibuanda,
SITI BAHYAH BINTI SATTAR
terima kasih kekanda,
NURUL IZZA BINTI HASSAN
terima kasih buat,
AHMAD GADAFI BIN MAHADI
DAN 
terima kasih buat 
DR MOHD YAZID YUNOS 
terim kasih buat classmates tersyg aku
amalina,hidaya,nabil and faes
:)