Monday, 6 February 2017

Abby Memasak : KERIA GUNA PASIR

assalamualaikum

hai guys, klu ada yang membaca blog merapu aku ni la

hihi..

ok guys , hari ini aku nk share cara buat keria

actually aku nak share cara memasak asam pedas mak aku

tp x sempat, alang-alang ada mood menaip mlm ni,,,aku update la pasal KERIA ni

ok before lupa hari ini genap 5 bulan aku kenal Mr.Joker

just bgtau..kot-kot one day nanti aku hilang ingatan pasal dia hahahah

ok back to our topic..

ok


keria gula pasir

bahan- bahan :
ubi keledek ,ikut berapa juta biji hangpa nak guna
tepung gandum 
garam
gula pasir/gula melaka

cara membuat :

hangpa p rebus ubi keledek .
buang kulit awai-awai 
pesanan, make sure hangpa rebus bg lembut sbb senang nanti hangpa nak lenyek
klu x nanti keria hangpa jadi ketul-ketul.

texture will be no nice kurang enak dipandang dan di adun

ok bila dan siap kukus
get ready untuk lenyek, jangan lupa buh garam dalam setengah sudu kecik.

ok bila dah lenyek
masuk kan tepung sikit-sikit 
function nya untuk control kelembutan keria tu

if done.

bila nak membentuk
make sure tambah jugak sikit tepung bagi tidak melekit ataupun lembik sangat



ok mcm gambo atas tu hakak buat kali ke 4 baru nampak cantik

goreng keria hingga kuning ke emasan ok

now cara nak menyira keria ni

panas kan kuali, masukkan gula ikut banyak mana hang suka
masukkn air sket2
jangan bagi cair sangat..make sure gula betul-betul dah cair

before nak masukkn keria
make sure sekali lagi , gula yang untuk disira tu betul-betul berbuih

pastu masukkan kerianya
syira sehingga nmpk rupa keria tu ahhaha



taaadaaa keria hakak yang pertama kali berjaya

so hakak tny ngn mak ,..
mak cakap nice, lembut hihi

so next entry hakak update pasal asam pedas mak ea...hoho

selamat mencuba guys!


Wednesday, 25 January 2017

JANGAN SEDIH

assalamualaikum

 hari ini 25 Januari 2017

pagi ini aku ngn mak pergi air hitam
sbb aku nak p beli carpet and baju , kat sana murah-murah barang dia..xada la murah manapun
tapi
mak aku dok tawar carpet dapat la sampai rm110 hahahha

so around 11 aku balik benut
abah call , balik cepat p hantar kereta kat pekan nenas 
sbb nak kne masuk ICU...

ok before tu aku cerita sket asal kereta aku yg sakit tu
aku kenalkan dia dengan 
nama  5516

kereta aku ada rosak kat bahagian compressor aircond, dan menyebabkan one of belting alternator kereta aku putus.
so klu ganti pun xboleh , ...sbb dia akan putus gak..mmmm:(
nak tau knp..?
sbb aircond aku dah stuck hahahahhaa
thats my problem..before ni aircond aku mmg rosak tapi x stuck
disebabkan hujan,aku bantai guna
tu makan dia hahahha

ok jam 12.00pm

aku nak keluarkan kereta dari garaj kereta,
dengan streng susah nak paut..aku undur- undur sket
sekali berdentum dengan MINI COOPER coklet,
mati la nak! hahahaha

aku terus blah hahahaha
aku cakap ngn adik aku jangan bising..hahaha
nasib baik kereta dia x calar or kemek..ternyata kuat besi dia hahahaha

sengal gila wei aku rasa, 
starting dari situ masalah aku bermula

so before aku nk p pekan nenas 
aku nk isi minyak kereta...
isi la...
lepas ini kereta aku xnak hidup terus wei hahaha
biasa mmg susah hidup, lepas 2,3, kali try baru boleh hidup..
kali ni 
ni terus xnak hidup..

hahahahah time tu aku gelak lagi
aku cakap pasaipa la hang kereta oit...

call abah, cakap meh datang petronas sat..
kereta x mau hidup, sbb kereta 5525 ada jumper

tapi masa nak tunggu abah mai,
2 kali aku bukak bonet depan tgok batry kereta..kot2 tadi masa pomen mai
dia ada kacau..tu payah start..
lepas kali ke 2,
kereta terus xada bunyi nak start hahahhaa

tutup bonet..main wassap jap hahahhaa
xdan gak, aku bukak bonet depan balik..aku dok godeh2 barang kat blah battry tu..

try start hidup..
dalam hati good jobs abby! 
percapaian yang bagus hahahahhaa

so nak bergerak ke pekan nenas ..
dengan mengunakan HAZARD LAMP....


sepanjang benut ke pekan nenas wei!!

malu gila hahhahaa
aku tutup muka je mampu hahahahahha

mcm-mcm2 hal jadi...
tp alhamdulillah aku still can control the situation before my temper coming hahhaha

banyak benda hari ini aku belajar

satu bila aku dalam kesusahan,
im try call him..but he just ignore which is in this situation i know 
who im right now..
allah give me the sign..

but in conclusion im happy...
pasal kereta aku suggest 
klu kita muda better kita beli kereta second,,why?
sbb bila rosak ko akan tu punca,..harga
mcm mana nak adjust everything...


just make it simple...:)

thanks allah atas ujian ini :)

bersambung 

smile :)!

Monday, 23 January 2017

DUGAAN DARI TUHAN

assalamualaikum...

kadang-kadang keluh datang
kadang-kadang resah memanggil
kadang-kadang lelah

satu persatu ujian dari allah
putus pengharapan pada si dia
sahabat-sabahat pergi kerana hilangnya pekerjaan 
kereta rosak..

kadang-kadang aku sedih dengan semua yang berlaku
kenapa sekarang

tapi aku cuba positive sehabis baik
insyallah ada pelangi terindah yang allah ingin tunjukan 
mungkin ada rezeki yang tak ternilai 
yang aku sendiri tak sedar.

ya allah kau permudahkan rezeki sahabat-sabahat aku
diri ku, keluarga aku dah semua hamba-MU

kau ringankan la semua beban kami
kau permudahkan lah...

insyallah, pasti ada jalan

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih". (QS : 14:7).

Allah Ta’ala berfirman,
سَيَجْعَلُ اللَّهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا “Allah kelak akan memberikan kelapangan sesudah kesempitan.” (QS. Ath Tholaq: 7) 

Ibnul Jauziy, Asy Syaukani dan ahli tafsir lainnya mengatakan, “Setelah kesempitan dan kesulitan, akan ada kemudahan dan kelapangan.” Ibnu Katsir mengatakan, ”Janji Allah itu pasti dan tidak mungkin Dia mengingkarinya.

semoga TUHAN selalu bersama diri ini 

izinkan aku terus melangkah dengan membawa harapan yang baru 



bersambung.....

Sunday, 22 January 2017

Takdir apakah ini Tuhan

Tuhan
rasa apakah ini,
wajarkan ia wujud,
untuk aku kah perasaan ini,
atau singgah hanya ingin menguji jiwa ini,

Tuhan
benarkah dia takdir untuk ku,
adakah dia merasai apa yang aku rasa,
perasaan ini semakin ragu bila aku mengetahui sesuatu.

Tuhan
jika dia jodoh yang terbaik untuk ku di syurga dan duniamu,
kau jaga la hati dan perasaan kami,
kau titipkan perasaan cinta, sayang dan rindu ini..

jika dia bukan yang terbaik untukku,
kau teruskan memberi kebahagian kepada sidia
dan andai dia masih terluka mengenai kisah silamnya
kau sembuhkan la...

buat si dia,
aku rindu melihat senyuman paling manis kau ...



disini nama kau aku ukir,
mungkin di sini juga bakal ku pada seluruh pengharapan ku ..

bersambung...

Tuesday, 20 September 2016

Cinta Manusia Gila


cinta itu persis apa.

aku jatuh cinta ke?

tiba masa untuk aku jatuh cinta ke?

mmmm...

apa perasaan jatuh cinta ye?

bagaimana rasanya semua itu?



aku mula jatuh cinta dengan benda yang bernama manusia.
aku jatuh cinta dengan benda yang bernama lelaki.
aku jatuh cinta pada hati seseorang yang aku sendiri tidak tahu.

aku jatuh hati.


" tuhan jika nanti aku jatuh pada cinta yang baik, jatuhkan sedalam-dalamnya "

perlu dan bangga kah aku dengan kata2 manusia yang hilang hati untuk bercinta lagi.

aku memohon kepada tuhan untuk jatuh cinta dengan seseorang yang bernama manusia.



tapi aku takut untuk merasainya.

persis apa perasaan bodoh ini.
persis apa hati ini,
kejap hatinya berbalut luka lama

hatinya rapuh takut terluka lagi,
hati ini terlalu berhati-hati agar
manusia hina bernama lelaki tidak layak wujud menjadi teman dihati.


arrghhh aku jatuh cinta.

aku jatuh cinta.
cinta si manusia gila.

cinta manusia yang hatinya luluh dengan kenangan lama.

" kami memendam rindu yang sama. tapi malu bertegur siapa "

itulah cintaku.


buat kau yang bernama manusia .
buat kau yang hatinya telah ku curi,

simpan lah cintaku...

cinta angan-anganku.

cinta yang terlalu tinggi dan x layak untuk diperlanggangkan.

ku lampirkan ,ku taburkan cinta angan-anganku.

ku tulis rindu cintaku .

begitu la jika aku jatuh cinta.

cinta si manusia gila.

ku membiarkan rasa hati menterbalikan segalanya.

"berjalan dalam hujan agar tiada siapa sedar aku menangis luka "

Thursday, 18 August 2016

PERTAMA KALI GAMBAR BERSAMA KELUARGA

assalamualaikum


rasanya dah lama aku x update apa-apa dalam blog aku ni sejak aku kerja...

alhamdulillah, segalanya berjalan lancar, di permudahkan segalanya.

entry kali ni mcm biasa aku nk share gambar la banyak.

alhamdulillah kali ni dapat beraya kat kampung and beraya as staff kat new company.


raya kali ni lain pesen sket sebab aku banyak nah cekadah dia..

so aku share gambo family dulu la hahaha


hahahah putih - putih semua

ngok muka mak yg baru lepas menangis..
semua kerja abang aku suruh bersalam lepas sembahyang raya.

family photo ni dia yang cadangkan suruh amek.

pastu kitaowg pun g melawat saudara mara








gambar last ni paling nostalgia

5 family keluarga belah mak..tapi anak2 x cukup forum lagi..hahahahha ramai yg perempuan dari lelaki hahahha

Saturday, 26 March 2016

UJIAN KPP ONLINE 2016

Assalamualaikum


alhamdulillah punya la lama x update blog

x nak cerita panjang sebab aku update benda ni 
adalah kerana  aku baru sahaja lepas ujian kpp :)

bermakna ujian komputer untuk mendapatkan lesen kereta la konon nya.

ok sebab aku nk berjimat dengan xnak membeli buku latihan ujian kpp yang bernilai rm 15.00
aku cuba dapatkan bermacam - macam cara untuk tahu soalan ujian kpp.

kesian kan ahhahaa



rasa nak maki je blogger yang mcm haram update 
soalan ujian kpp yang kononnya download boleh itu dan ini

mcm haram!
berkali download semua xboleh
kena masuk kan password la apa la..


so nak di jadikan cerita aku punya ujian KPP
26/3/2016

so hari  jumaat masa kat office aku cuba la lagi cari soalan 
ujian kpp online untuk latihan or nak tahu la mcm mana soalan2 ujian kpp tu.

sebab apa..sebab aku x boleh baca buku text yang disediakan. hahaha 
sebab lain aku x paham walaupun 10kali baca hahaha

so untuk share ngn korang 
aku ada jumpa dua cara untuk mendapatkan soalan ujian kpp ini dengan senang rupanya


cara 1 klik link kat bawah ni 
lepas tu just sign ini dan buat la latihan buta warna bahagian 1
bahagian 2 untuk pemanduan berhemah
bahagian 3 untuk sistem kejora.

tapi untuk link , x banyak soalan yang dia keluarkan 

so boleh ke cara ke dua
cara kedua ini aku jumpa di dalam iphone

so untuk menguna iphone ia amat mudah
dan aku dapat guna APPS ni sebagai latihah masa jam 3 pagi!!
SEBAB INTERNET SLOW UNTUK DOWNLOAD 

stress aku !
 so dapat la aku buat dalam 5 kali latihan sebelum aku tertido balik hahahaha

so, 

 cara 2 klik link di bawah ni 

masa download cari logo apps ini 
dalam dia ada 


dalam apps tu da benda mcm dalam kat gambo atas tu,
see mudahkan , siap kita boleh semak balik kesalahan kita.
apa yang aku jawap adalah sebiji mcm exam pagi td hahahah


so ada link atas tu cuba download bagi penguna iphone
untuk penguna android maaf la aku x pasti tapi mesti ada 
just cari je.



so terima kasih untuk app ini sebab memudahkan kerja aku.

klik share untuk memudahkan orang lain!

klu dah guna and rasa bagus boleh la komen or share kat kawan2 lain

45/50 lulus !